19 Οκτωβρίου
Πανελλαδική απεργία 30 Μάη 2018 PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 24 Μαΐου 2018 08:10
Σ.Υ.Α.Τ.
Σύλλογος Υπαλλήλων
Ασφαλιστικών Ταμείων

Iκτίνου 4, T.K.: 105 52, Αθήνα
Τηλ. : 210 5234194, 210 5219802
Fax  : 210 5234129, 210 5219773
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
http://www.syat.gr

Αθήνα, 23/05/2018
Αρ. Πρωτ.: 380

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 30 Μάη 2018

ΜΠΡΟΣΤΑ ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

Κατεβαίνουμε μαζικά σε πανελλαδική απεργία στις 30 Μάη!
 

Διεκδικούμε:
•    Ανατροπή της ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ, της ΑΝΕΡΓΙΑΣ,  της ΥΠΕΡΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ.
•    Κατάργηση όλων των αντεργατικών αντιλαϊκών νόμων και των 3 μνημονίων. Κατάργηση του νόμου- λαιμητόμου Κατρούγκαλου για το συνταξιοδοτικό.
•    Κανένας  πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας
•    Κάτω οι φόροι – να πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, των χαρατσιών, της φοροληστείας.
•    Αυξήσεις στους μισθούς, τις συντάξεις, τις κοινωνικές παροχές. Υπολογισμό της 2ετίας 2016-2017 για τη μισθολογική μας εξέλιξη.
•    Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους απασχόλησης (Παιδεία, Υγεία, Ασφαλιστικά Ταμεία, Αυτοδιοίκηση, Κοινωνικές Υπηρεσίες κλπ)
•    Κατάργηση της τροπολογίας Γεροβασίλη και του αντιδραστικού νόμου της Αξιολόγησης. Συνεχίζουμε με απεργία-αποχή και στο νέο κύκλο της Αξιολόγησης.
•    Καμία αλλαγή στον Συνδικαλιστικό νόμο. Κατάργηση στον περιορισμό του απεργιακού δικαιώματος. Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα στην Απεργία.

 

Συναδέλφισσες / οι

Βγαίνουμε στον αγώνα μαζί με τα φτωχά στρώματα των ΕΒΕ και των αγροτών, που παλέψαμε και παλεύουμε από κοινού ενάντια στη φοροληστεία, έξω από τα δικαστήρια, ενάντια στους πλειστηριασμούς, μαζί στα μπλόκα των αγροτών, ενάντια στο ξεκλήρισμα μας. Στον κοινό αγώνα που είναι κόντρα στα συμφέροντα των μονοπωλίων, την πολιτική που οδηγεί στον αφανισμό στον κοινωνικό αποκλεισμό, στη φτώχεια και στην εξαθλίωση χιλιάδες συμπολίτες μας και κυρίως τους νέους, τις γυναίκες και τους μικρομεσαίους επαγγελματίες.

Τη "δίκαιη ανάπτυξη" που από κοινού κυβέρνηση, κόμματα του μνημονίου, οι ηγεσίες των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, επιμελητήρια μαζί με τον ΣΕΒ, τους τραπεζίτες προπαγανδίζουν, τη νιώθουμε κάθε μέρα στο πετσί μας! 

Όλοι εμείς, οι υπάλληλοι στα Ασφαλιστικά Ταμεία, μετά από δύο συνεχόμενες συγχωνεύσεις (το 2013 επικουρικά ταμεία και το 2017 ταμεία εφάπαξ παροχών) βιώνουμε καθημερινά την «κατάρρευση» της κοινωνικής ασφάλισης, τόσο από την πλευρά των άθλιων συνθηκών εργασίας, όσο και από την πλευρά των άθλιων συνθηκών που δημιούργησε η εφαρμογή των μνημονιακών νόμων στις ζωές συνταξιούχων και ασφαλισμένων. Κουτσουρεμένες επικουρικές συντάξεις, εφάπαξ παροχές στο ύψος της επιστροφής εισφορών, ατέλειωτοι χρόνοι αναμονής (μέσος όρος 4 χρόνια αναμονής), συνεχείς περικοπές σε συντάξεις αναπηρίας, χηρείας, οικογενειακών επιδομάτων, κατάργηση φοροαπαλλαγών στις αναπηρικές κλπ. 

Οι κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα, στη δήθεν "μεταμνημονιακή" εποχή αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα ή ανέκδοτο, "ότι τα μνημόνια τελειώνουν". Οι νέες αιματηρές μειώσεις συντάξεων μετά τη τυπική λήξη του μνημονίου τον Αύγουστο και η μείωση του αφορολόγητου για τα λαϊκά στρώματα έχουν ήδη νομοθετηθεί από τον πρωταθλητή των αντιλαϊκών κατεδαφίσεων, την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ως σημαντικότερη από καταβολής ασφάλισης τη "μεταρρύθμιση" του νόμου ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που έστειλε στα τάρταρα τις συντάξεις και τη συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων κάτω και από τα όρια της φτώχειας, συνιστά κλιμάκωση των "μεταρρυθμίσεων". Ο ΟΟΣΑ μιλά για νέα αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 4 χρόνια, περισσότερη ευελιξία της εργασίας, κι άλλη φοροληστεία και πετσόκομμα των κοινωνικών δαπανών. Είναι αποφασισμένοι να προστατέψουν τα κέρδη των μονοπωλίων με νομιμοποίηση της εργασιακής ζούγκλας στους χώρους δουλειάς, με μισθούς πείνας, δουλειά τις Κυριακές, με διεύρυνση των ελαστικών μορφών εργασίας και στο Δημόσιο. Η “ανάπτυξή” τους θα στηθεί στα συντρίμμια της ζωής και των δικαιωμάτων μας. 

Οι υπάλληλοι στα Ασφαλιστικά Ταμεία καθημερινά αντιμετωπίζουμε:

- Τεράστιες ελλείψεις προσωπικού (το κύμα συνταξιοδοτήσεων 2010-2013 άφησε τα Ταμεία με 40% λιγότερο προσωπικό, ενώ εντάχθηκαν ολόκληροι κλάδοι επικούρησης και εφάπαξ  μόνο ως αντικείμενα και χωρίς καθόλου προσωπικό).

- Άθλιες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας σε πολλούς από τους χώρους εργασίας, όπως για παράδειγμα η τήρηση ενός τεράστιου πλέον αρχείου φακέλων απ τους ίδιους τους υπαλλήλους των παροχών σε χώρους εντελώς ακατάλληλους (χωρίς ρεύμα και νερό ) ή οι συνθήκες εργασίας που διαμορφώθηκαν στην Εξυπηρέτηση των Πολιτών και στο Call Center, όπου αποτελούν τα μοναδικά σημεία εξυπηρέτησης των χιλιάδων ασφαλισμένων και συνταξιούχων για όλη την Ελλάδα, από ελάχιστους υπαλλήλους μετά την κατάργηση και των περιφερειακών καταστημάτων κατά την ενοποίηση του 2013. 

- Η έλλειψη ενιαίου κανονισμού παροχών συντάξεων, ο νέος τρόπος υπολογισμού (συντάξεις 2015) και πολλά κενά στην νομοθεσία του νέου οργανισμού (ΕΤΕΑΕΠ) οδηγούν σε σοβαρές καθυστερήσεις απονομής των επικουρικών και εφάπαξ, υπό την εσκεμμένη «ανοχή» και της σημερινής Κυβέρνησης.

- Ταυτόχρονα με όλες αυτές τις ελλείψεις οι υπάλληλοι έρχονται συνεχώς αντιμέτωποι με τον αυταρχισμό και την τρομοκρατία του κρατικού μηχανισμού, με πειθαρχικές διώξεις, με τρομοκρατία, με μετακινήσεις εν μία νυκτί, με  τιμωρητικές μετακινήσεις συνδικαλιστών, κ.α.

 Οι ενοποιήσεις «του ποδαριού» μοναδικό σκοπό είχαν την «καταλήστευση» των αποθεματικών των Ταμείων. Η συστηματική υποβάθμισή των ασφαλιστικών ταμείων, που επωμίστηκαν εξολοκλήρου οι εναπομείναντες υπάλληλοι και οι ασφαλισμένοι-συνταξιούχοι, μοναδικό στόχο έχει την οριστική κατάργηση της κοινωνικής ασφάλισης και την εκχώρησή της ως «φιλέτο» στον ιδιωτικό τομέα. Επιδιώκουν να μας πείσουν όχι μόνο να μείνουμε σκυφτοί, γονατισμένοι, αλλά να αποδεχτούμε και να αγωνιστούμε για τους στόχους του κεφαλαίου, να εγκαταλείψουμε ότι καταφέραμε να κρατήσουμε ως δικαιώματα μέσα στην κρίση, να θυσιάσουμε τα πάντα για την ανάκαμψη των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων.

Η σημερινή αρνητική κατάσταση που αντιμετωπίζουμε στους χώρους δουλειάς και στη ζωή μας, δεν αλλάζει σκύβοντας το κεφάλι και καταπίνοντας τα νέα κυβερνητικά παραμύθια. Όλα αυτά που χάθηκαν στα χρόνια της κρίσης θα μπορέσουμε να τα ανακτήσουμε μόνο με τον ταξικό αγώνα, με ισχυρά συνδικάτα, με κοινή δράση και συμμαχία με τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Τίποτα δε μας χαρίστηκε, όλα με σκληρούς αγώνες και θυσίες κατακτήθηκαν. Μόνο ο οργανωμένος και αποφασισμένος λαός έχει τη δύναμη να τα ξαναεπιβάλει σε κράτος και εργοδοσία.

Ανάπτυξη για λίγους – φτώχεια, ανεργία, λιτότητα για τους πολλούς!

Σε αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση δε διστάζει να μετατρέψει την Ελλάδα σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο πολέμου, για ν' αναβαθμίσει τις επιδιώξεις του κεφαλαίου στο μοίρασμα του ενεργειακού πλούτου της ευρύτερης περιοχής σε Βαλκάνια και Ανατολική Μεσόγειο. Για τα συμφέροντα των μονοπωλίων μας εμπλέκουν όλο και πιο βαθιά στο κουβάρι των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων, φέρνουν όλο και πιο κοντά τον πόλεμο.

Μπροστά οι δικές μας ανάγκες!

Οι πλειοψηφίες στις συνδικαλιστικές οργανώσεις (ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ) με «σημαία» τους τις απαιτήσεις και τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, βρίσκονται απέναντι από τις ανάγκες των εργαζόμενων, απόντες από τις αγωνίες και τις διεκδικήσεις τους, προσπαθούν να επιβάλουν τα αιτήματα της μεγαλοεργοδοσίας για να τα παλέψει ο φτωχός λαός! Έστησαν και μια “συμμαχία προθύμων” για να ξεγελάσουν, να ρίξουν στάχτη στα μάτια, να βγουν από την ανυποληψία και την απαξίωση. Καλούν τους εργαζόμενους να διαδηλώσουν και να απεργήσουν για “την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας”! Να διαδηλώσουν δηλαδή με τα αιτήματα και το πλαίσιο του ΟΟΣΑ, του ΔΝΤ, της ΕΕ, της ΕΚΤ, των μνημονίων και της Κυβέρνησης. Και αυτό το ονομάζουν «εθνικό σχέδιο»! 

Είναι οι ίδιες δυνάμεις που «έβαλαν πλάτη» (με μια 3ωρη στάση εργασίας) για να περάσουν όλα τα μέτρα της κυβέρνησης και του τρίτου μνημονίου, οι πλειστηριασμοί, οι ιδιωτικοποιήσεις, η φοροληστεία, οι απολύσεις, ο περιορισμός του δικαιώματος της απεργίας. 

Για εμάς τους εργαζόμενους ένας δρόμος υπάρχει: Ο δρόμος της οργάνωσης και της συλλογικής διεκδίκησης! Να αγωνιστούμε και να παλέψουμε με επίκεντρο τις ανάγκες μας. 

Κάθε κλάδος, εργασιακός χώρος, κάθε περιοχή στις 30 Μάη να στείλουμε ισχυρό μήνυμα: Η ανάπτυξή σας τσακίζει τη ζωή μας!

Αγώνας - οργάνωση και αντεπίθεση η επιλογή μας! 

Οι εργαζόμενοι δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν προσμένοντας σε καλύτερες τάχα μέρες από τα αφηγήματα της "μεταμνημονιακής εποχής" που αναφέρει στις «αναπτυξιακές» φιέστες η κυβέρνηση. 

Είναι στο χέρι μας να αλλάξουμε τη ζωή μας!

Είναι ανάγκη ακόμα περισσότεροι, ακόμα πιο αποφασιστικά να προετοιμάσουμε την απάντησή μας, να χαράξουμε το δρόμο της αντεπίθεσης, να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας!

 

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 10.30 ΠΜ ΣΤΗΝ ΟΜΟΝΟΙΑ

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο 

 

syat