22 Σεπτεμβρίου
Για την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 08 Μαρτίου 2018 08:10
Σ.Υ.Α.Τ.
Σύλλογος Υπαλλήλων
Ασφαλιστικών Ταμείων

Iκτίνου 4, T.K.: 105 52, Αθήνα
Τηλ. : 210 5234194, 210 5219802
Fax  : 210 5234129, 210 5219773
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
http://www.syat.gr

Αθήνα, 08/03/2018
Αρ. Πρωτ.: 345

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

8 ΜΑΡΤΗ

Στις 8 Μάρτη 1857 οι εργάτριες στα ραφτάδικα και την κλωστοϋφαντουργία της Νέας Υόρκης διεκδίκησαν ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, 10ωρη εργασία, ίση αμοιβή με τους άντρες συναδέλφους τους. Ο αγώνας τους βάφτηκε στο αίμα από τις αστυνομικές δυνάμεις. Σε αυτή τη μεγαλειώδη απεργία και εξέγερση, που συγκαταλέγεται στις κορυφαίες στιγμές του εργατικού κινήματος, βρίσκεται το πραγματικό περιεχόμενο της παγκόσμιας ημέρας της εργαζόμενης γυναίκας όπως αυτή καθιερώθηκε το 1910, με απόφαση της Β΄ Διεθνούς Συνδιάσκεψης Σοσιαλιστριών Γυναικών στην Κοπεγχάγη. Η πρώτη απεργία γυναικών στη χώρα μας έγινε το 1892 από τις εργάτριες του εργοστασίου Ρετσίνα στον Πειραιά. Η εργοδοσία που είχε τότε αποκτήσει το πέμπτο της εργοστάσιο, έκανε προσπάθεια να τους μειώσει το μεροκάματο κατά 20%!

 

Συναδέλφισσα,

 

Η φετινή 8η Μάρτη, 161 χρόνια μετά, βρίσκει τις γυναίκες της εργατικής και λαϊκής οικογένειας να ματώνουν από τα αντεργατικά μέτρα. Η επίθεση της ΕΕ, της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, των μονοπωλιακών ομίλων για να πληρώσει ο λαός την κρίση τους και τώρα την ανάκαμψή τους, συνεχίζεται. Οι εργαζόμενες βιώνουν την ανασφάλεια, το φόβο της τρομοκρατίας στους χώρους δουλειάς. Οι στοιχειώδεις παροχές για την μητρότητα αντιμετωπίζονται από τους κεφαλαιοκράτες ως κόστος. Το αποκρουστικό και αντιδραστικό πρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης φαίνεται και στο γεγονός ότι έφτασε στο σημείο να νομιμοποιήσει απόλυση εγκύου!

 

Η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά και οι προηγούμενες ευθύνονται:

- Για την αντιδραστική εξίσωση προς τα πάνω των ορίων συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στα 67 έτη.

- Για το πετσόκομμα και την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών στην Υγεία και Πρόληψη, με το παραπέρα χτύπημα της προστασίας της μητρότητας.

- Για τις ανεπαρκείς υποδομές στην Παιδεία, τα τροφεία και τα εμπόδια που θέτουν οι δήμοι για την εγγραφή των παιδιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

- Στο όνομα της "ισονομίας" γενικεύεται η εργασιακή ζούγκλα και η ανασφάλεια σε όλο το εργατικό δυναμικό, άνδρες και γυναίκες. Χτυπιέται ο σταθερός ημερήσιος χρόνος δουλειάς, εντατικοποιείται η εργασία, αυξάνεται η εκμετάλλευση σε βάρος της γυναίκας, γενικότερα σε βάρος των ιδιαίτερων βιολογικών αναγκών της (ανεξάρτητα εάν είναι ή όχι μητέρα), σαν πρόσχημα αφαίρεσης αντίστοιχων κατακτήσεων (δουλειά πέραν του ωραρίου, δουλειά ακόμα και τα Σαββατοκύριακα, δυσχέρεια στη χρήση αδειών προς διευκόλυνση της γυναίκας – μητέρας).

 

Όλα αυτά, δυσκολεύουν την καθημερινή ζωή των γυναικών, επιδρούν στη σχέση των δύο φύλων, μέσα στην οικογένεια. Οι εργαζόμενες γυναίκες περιμένουν δύο μέρες τη βδομάδα να φροντίσουν το σπίτι τους, να δουν τα παιδιά τους, να σμίξει όλη η οικογένεια πριν ξεκινήσει ο μαραθώνιος της επόμενης βδομάδας. Η διεκδίκηση μείωσης του εργάσιμου χρόνου με αυξήσεις στους μισθούς συνδέεται άμεσα με τη σύγχρονη ανάγκη των γυναικών από τις εργατικές, λαϊκές οικογένειες για ελεύθερο χρόνο. Συνδέεται με τις υπόλοιπες διεκδικήσεις που αφορούν την ανάπτυξη κοινωνικών υποδομών και υπηρεσιών, ώστε να απελευθερώνεται χρόνος για τη γυναίκα που έχει επιφορτιστεί τις ευθύνες για τη φροντίδα της οικογένειας, του ατομικού νοικοκυριού.

 

Ο όρος «ισοτιμία» δεν ταυτίζεται με τον όρο «ισότητα». Στον όρο «ισοτιμία» αποτυπώνεται ο αγώνας των γυναικών για ισότιμα δικαιώματα με τον άνδρα σε κάθε πτυχή της κοινωνικής δραστηριότητας και συνδέεται αναπόσπαστα με τον αγώνα για την κατάργηση κάθε μορφής εκμετάλλευσης και κοινωνικής ανισότητας. Βέβαια οι «κατακτήσεις» για τη γυναίκα, στη μόρφωση, στην εργασία, στη κοινωνική δραστηριότητα, δημιουργούν πολύ συχνά την αυταπάτη της γυναικείας χειραφέτησης και ισοτιμίας των δύο φύλων.Το κράτος διαθέτει μεγάλα κονδύλια για προπαγανδιστικές καμπάνιες που παρουσιάζουν το «γυναικείο ζήτημα» ως ζήτημα διακρίσεων, πέρα κι έξω από το που ανήκει η γυναίκα στην κοινωνία. Μιλάει για το «σεξισμό» στα έγγραφα των δημοσίων υπηρεσιών. Μοιράζει δεξιά και αριστερά τεράστια κονδύλια για να προωθήσει τις γυναίκες στα λεγόμενα «κέντρα λήψης των αποφάσεων». Δεν άρουν όμως τους ανασταλτικούς παράγοντες που περιορίζουν το χρόνο της γυναίκας να ασχοληθεί με τα κοινά και την κρατά μακριά από την οργανωμένη δράση.

 

Διεκδικούμε:

- Σύστημα αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν Υγείας για όλους. Πλήρης δωρεάν προληπτικός έλεγχος και διαγνωστικές εξετάσεις.

- Κρατικές κοινωνικές υποδομές για την παροχή υψηλής ποιότητας κοινωνικών υπηρεσιών, για την προστασία της μητρότητας. Για να αντιμετωπίζεται η μητρότητα σαν μια βιολογική και κοινωνική διαδικασία που αφορά ολόκληρη τη γενετήσια περίοδο της γυναίκας και όχι μόνο.

- Κατάργηση των νόμων και διατάξεων που πετσοκόβουν προνοιακές συντάξεις και επιδόματα, συντάξεις χηρείας, συντάξεις αναπηρίας όταν επιστημονικές μελέτες επιβεβαιώνουν σύγχρονες επαγγελματικές ασθένειες, κλπ.

- Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους άντρες και τα 55 για τις γυναίκες.

- Κάλυψη πλήρους και δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης όλων των ανήλικων παιδιών. Κάλυψη των αναγκών σε βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς, κατασκηνώσεις ,ενισχυτική διδασκαλία στα σχολεία.

- Να διαμορφωθούν προνοιακά ιδρύματα και υποδομές υψηλού επιπέδου για τα ΑμΕΑ, τους ηλικιωμένους, χωρίς να αποτελεί η φροντίδα, η προστασία τους, ευθύνη της γυναίκας.

 

Τα αιτήματα αυτά θα ικανοποιηθούν όταν γίνουν υπόθεση όλων μας! Υπόθεση της μαζικής συλλογικής μας δράσης. Μ’ αυτόν τον τρόπο τιμάμε καθημερινά την Παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

 

 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ


ΖΕΡΒΟΣ ΤΑΣΟΣ

 

syat

 Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΤΣΑΜΟΥΡΗ ΜΑΡΙΑ