19 Οκτωβρίου
Να σταματήσει η παράνομη κράτηση υπερ ΑΚΑΓΕ PDF Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 07 Μαρτίου 2018 10:10

 

Σ.Υ.Α.Τ.
Σύλλογος Υπαλλήλων
Ασφαλιστικών Ταμείων

Iκτίνου 4, T.K.: 105 52, Αθήνα
Τηλ. : 210 5234194, 210 5219802
Fax  : 210 5234129, 210 5219773
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
http://www.syat.gr

Αθήνα, 06/03/2018
Αρ. Πρωτ.: 344

Να σταματήσει η παράνομη κράτηση υπερ ΑΚΑΓΕ

και να επιστραφούν τα ποσά στο ΕΤΕΑΕΠ

ώστε να αποδοθούν στους δικαιούχους

Το τελευταίο διάστημα γινόμαστε μάρτυρες ως εργαζόμενοι στο ΕΤΕΑΕΠ μιας απίστευτης ταλαιπωρίας που υφίστανται οι συνταξιούχοι του ΕΤΕΑΕΠ (όλα τα πρώην επικουρικά Ταμεία) οι οποίοι συρρέουν κατά χιλιάδες κάνοντας αιτήσεις κλπ προσπαθώντας με κάθε τρόπο να σταματήσει να γίνεται κράτηση υπερ ΑΚΑΓΕ (αρ. 44 του Ν. 3986/2011) σε ένα ανύπαρκτο μικτό ποσό σύνταξης όταν οι συντάξεις τους με τις αλλεπάλληλες μνημονιακές μειώσεις από το 2011 έχουν σχεδόν εξαϋλωθεί.

Σωστά ζητάνε να τους επιστραφούν μετά τον επαναυπολογισμό των επικουρικών συντάξεων τους, που έγινε τον Αύγουστο του 2016, όλες οι παράνομες κρατήσεις υπερ ΑΚΑΓΕ.

Τι ακριβώς συμβαίνει:
Ο νόμος 3986/2011 προέβλεπε μία κλιμακωτή ποσοστιαία κράτηση από 3% - 10% στις επικουρικές συντάξεις υπέρ του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) ανάλογα με το ύψος της μηνιαίας μικτής σύνταξης. Οι συντάξεις μέχρι 300 ευρώ δεν είχαν κράτηση. Με τον νόμο 4387/16 τον γνωστό νόμο Κατρούγκαλου όλες οι επικουρικές τον Αύγουστο του 2016 “επαναυπολογίστηκαν” και με βάση τα κριτήρια που δόθηκαν έγιναν μειώσεις στις συντάξεις.
Τον επαναυπολογισμό τον ανέλαβε η ΗΔΙΚΑ εφαρμόζοντας τον νόμο, όπου αποδόθηκαν στον ΑΚΑΓΕ από το ΕΤΕΑΕΠ πολύ λιγότερα χρήματα τον 8/2016. Ο λόγος ήταν απλός. Επειδή η κράτηση αυτή ήταν κλιμακωτή η μείωση των συντάξεων άλλαζε προς τα κάτω το συντελεστή ή και ακόμα δεν είχε καθόλου επειδή έπεφταν κάτω από τα 300 ευρώ. Τότε το Υπουργείο έστειλε μία εγκύκλιο στην οποία λίγο πολύ έλεγε ότι σε όσες συντάξεις δεν υπήρχε μείωση από τον επαναυπολογισμό, η κράτηση υπερ ΑΚΑΓΕ θα πρέπει να μείνει στο ποσοστό που τις αναλογούσε πριν τον επαναυπολογισμό ΑΚΟΜΑ και αν ήταν κάτω από 300 ευρώ !!!
Τον Σεπτέμβριο του 2016 ξαναυπολόγισαν τις συντάξεις επαναφέροντας τους παλιούς συντελεστές και το ΕΤΕΑΕΠ απέδωσε πολύ περισσότερα χρήματα από όσα είχε αποδώσει τον Αύγουστο.

Οι συνταξιούχοι διαπιστώνοντας σταδιακά τι συμβαίνει άρχισαν να υποβάλλουν αιτήσεις ανεξάρτητα αν τους αφορούσε ή όχι (δεν αφορά όλους τους συνταξιούχους).

Αποτέλεσμα της στάσης του Υπουργείου αλλά και της Διοίκησης του ΕΤΕΑΕΠ ήταν να αρχίσουν χιλιάδες συνταξιούχοι να υποβάλλουν αιτήσεις, να τηλεφωνούν, να οδηγούνται σε δικηγορικά γραφεία κλπ.

Οι συνθήκες που επικρατούν στο μοναδικό σημείο που έχει το ΕΤΕΑΕΠ για όλη την Ελλάδα στη οδό Φιλελλήνων για εξυπηρέτηση όλων των ασφαλισμένων και συνταξιούχων ξεπέρασε τα όρια της βαρβαρότητας και της αθλιότητας και για τους υπαλλήλους και για τους συναλλασσόμενους.
Καθημερινά χιλιάδες συνταξιούχοι συνωστίζονται σε ελάχιστα τετραγωνικά για να κάνουν αιτήσεις επιστροφής των παρανόμως παρακρατηθέντων ποσών.
Καθημερινά καταφθάνουν χιλιάδες φαξ, mails κλπ με το ίδιο αίτημα με αποτέλεσμα να μπλοκάρουν τα πρωτόκολλα και οι συνάδελφοι αυτών να υπηρεσιών να είναι αδύνατο να διεκπεραιώσουν το έργο τους.
Λόγω του μεγάλου συνωστισμού επικρατεί μία χαώδης κατάσταση με αποτέλεσμα να εμφανιστούν και κρούσματα κλοπών από επιτήδειους που βλέπουν απελπισμένους ηλικιωμένους ανθρώπους να στοιβάζονται ο ένας πάνω στον άλλον .

Ζητάμε:
1. Να σταματήσει η κυβέρνηση την παράνομη αυτή κράτηση υπερ ΑΚΑΓΕ και να επιστραφούν αυτά τα ποσά στο ΕΤΕΑΕΠ ώστε να αποδοθούν στους δικαιούχους.
2. Άμεση βελτίωση των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων στην εξυπηρέτηση πολιτών του ΕΤΕΑΕΠ.
3. Να προχωρήσει το ΕΤΕΑΕΠ στη δημιουργία ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων & των συνταξιούχων για όλα τα θέματα (ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων πχ για σύνταξη, εφάπαξ, επιστροφές εισφορών κλπ).

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

 

 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ


ΖΕΡΒΟΣ ΤΑΣΟΣ

 

syat

 Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΤΣΑΜΟΥΡΗ ΜΑΡΙΑ