19 Οκτωβρίου
Παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπ. Εσωτερικών για Παιδικούς Σταθμούς PDF Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου 2017 13:30

 

 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ 

 

ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

 

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΑ & ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΛΥΨΗ

ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ 

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ 

2017-09-20 13-28-37

Και φέτος χιλιάδες παιδιά θα μείνουν εκτός προσχολικής αγωγής!

Παρά τις διακηρύξεις της κυβέρνησης για «κανένα παιδί εκτός Παιδικών Σταθμών», περίπου 55.000 παιδιά αποκλείστηκαν φέτος από το πρόγραμμα (ΕΣΠΑ) της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ). Ο πραγματικός βέβαια αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος, αφού πολλές οικογένειες δεν κατέθεσαν καν αίτηση, εξαιτίας των πρόσθετων περιορισμών που θέτει το πρόγραμμα, όπως τον αποκλεισμό των δημοσίων υπαλλήλων.

Οι αιτίες και οι υπεύθυνοι είναι συγκεκριμένοι:

  • - Οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί είναι λίγοι, δεν φτάνουν να καλύψουν τις ανάγκες. Ελάχιστοι κατασκευάζονται, αφού ούτε ο κρατικός προϋπολογισμός και το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων παρέχουν την αναγκαία χρηματοδότηση στους Δήμους, ούτε κονδύλια του ΕΣΠΑ διοχετεύονται σε τέτοια έργα, αφού δεν αποτελούν επιλέξιμες δαπάνες. Και πάλι τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα έχουν ως κριτήριο στην επιλεξιμότητα των έργων και των χρηματοδοτήσεων, όχι την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, αλλά την εξυπηρέτηση της κερδοφορίας των μεγαλοεπιχειρηματιών.
  • - Οι εργαζόμενοι στους Παιδικούς Σταθμούς δεν επαρκούν. Η «απαγόρευση» των προσλήψεων συνεχίζεται…. και οι ανάγκες, αν και είναι μόνιμες, προσπαθούν να μπαλωθούν με συμβασιούχους!!!
  • - Η κρατική χρηματοδότηση για την λειτουργία των Παιδικών Σταθμών είναι ανεπαρκής. Οι ΚΑΠ συνεχώς μειώνονται. Μόνο από 1-1-2018 με το 4ο Μνημόνιο, οι ΚΑΠ για όλους τους ΟΤΑ θα μειωθούν από τα 5,2 δις ευρώ στα 3,4 δις ευρώ!!! Οι Δήμοι σπρώχνονται από κυβέρνηση και ΕΕ στην ενίσχυση της ανταποδοτικότητας, σε επιβολή νέων χαρατσιών προκειμένου να αυξήσουν τους λεγόμενους «ιδίους πόρους» για να μπορέσουν να μπαλώσουν καταστάσεις.

Όλα αυτά αποτελούν την βάση πάνω στην οποία στήνεται και η «εξαίρεση» των δημοσίων υπαλλήλων από το Πρόγραμμα ΕΣΠΑ της ΕΕΤΑΑ… Πάνω εδώ πατάει η «εκχώρηση» θέσεων από τους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς στο Πρόγραμμα ΕΣΠΑ της ΕΕΤΑΑ, αφού η κάθε Δημοτική Αρχή θα εισπράξει μέσω των τροφείων που ορίζει, από κάθε παιδί από 600 έως 1000 ευρώ περίπου το χρόνο, ενώ μέσω του ΕΣΠΑ το ποσό ανέρχεται στα 3.000 ευρώ για το κάθε παιδί!!!

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής της Ε.Ε. και των Ελληνικών κυβερνήσεων που μετατρέπουν την προσχολική αγωγή από δικαίωμα του παιδιού και υποχρέωση του κράτους, σε εμπόρευμα και ατομική υπόθεση κάθε οικογένειας.

Ο ρόλος των Παιδικών Σταθμών δεν μπορεί να έχει χαρακτήρα "parking", η Προσχολική Αγωγή δεν μπορεί να είναι ούτε εμπόρευμα, ούτε ευκαιρία, ούτε λύση ανάγκης για τους γονείς, ώστε να μπορούν να εργαστούν, ούτε ένα ζεστό μέρος και ένα πιάτο φαΐ για τα παιδιά των οικογενειών, που έχουν φτάσει σε εξαθλίωση από την εφαρμοζόμενη πολιτική.

Θέλουμε Παιδικούς Σταθμούς ικανούς να φροντίσουν για την ομαλή ψυχοσωματική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών μας.

Δεν κάνουμε βήμα πίσω από τις ανάγκες μας!

Παλεύουμε για:

  • - Αποκλειστικά Κρατικούς Δημόσιους Δωρεάν Παιδικούς Σταθμούς, με γενναία και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κατάργηση κάθε εισφοράς των γονιών για αναλώσιμα ή άλλα λειτουργικά έξοδα του Σταθμού.
  • - Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων σε παιδαγωγικό, βοηθητικό προσωπικό, με πλήρη μισθολογικά - εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στους Σταθμούς χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • - Να ολοκληρωθεί άμεσα ο έλεγχος καταλληλόλητας των Παιδικών Σταθμών και να εκπονηθεί ταχύτατα πρόγραμμα επισκευών και άλλων αναγκαίων παρεμβάσεων. Κατασκευή νέων Παιδικών Σταθμών, τόσων που να καλύπτουν τις ανάγκες όλων των παιδιών. Αποκλειστική διάθεση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την επέκταση και ενίσχυση των δημόσιων δομών και όχι για την χρηματοδότηση των ιδιωτών.
  • - Να σταματήσει η διάκριση σε βάρος των δημοσίων υπαλλήλων και να μπορούμε να συμμετέχουμε στο πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ (ΕΣΠΑ).
  • - Ενιαίο, παιδαγωγικά αναβαθμισμένο και επιστημονικά θεμελιωμένο πρόγραμμα αγωγής και φροντίδας του παιδιού με βάση τις ανάγκες της κάθε ηλικίας, ώστε να αναπτύσσεται σωματικά, νοητικά και να κοινωνικοποιείται ομαλά.
  • - Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τις συνθήκες υγιεινής, ασφάλειας και ποιοτικής διατροφής των παιδιών στους Παιδικούς Σταθμούς, με ευθύνη και έλεγχο του κράτους και των αρμόδιων δημοσίων υπηρεσιών υγείας.
  • - Θεσμοθέτηση και ανάπτυξη Δημόσιων Κέντρων έγκυρης διεπιστημονικής διάγνωσης, αξιολόγησης, πρόληψης, συμβουλευτικής υποστήριξης και έγκαιρης παρέμβασης από τη βρεφική ηλικία, ενταγμένων στα Κέντρα Υγείας και στελεχωμένων από ψυχολόγους, κοινωνικούς  λειτουργούς, σχολίατρους και γιατρούς όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, καθώς και από ειδικευμένο εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό.

 

Απαιτούμε λύσεις τώρα! Κατάργηση κάθε αποκλεισμού.

 

Για το Δ.Σ. του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής 

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ


ΠΑΝΟΥΤΣΑΚΟΥ ΒΕΤΑ

 

 

 Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΖΑΒΕΡΔΙΝΟΣ ΑΛΚΗΣ

 

Για το Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ


ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

 
 

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΓΑΒΡΙΗΛ

 

Για το Δ.Σ. του Συλλόγου Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Ταμείων

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ


ΖΕΡΒΟΣ ΤΑΣΟΣ

 

 

 Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΤΣΑΜΟΥΡΗ ΜΑΡΙΑ